Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mutfak Sırları
#1
Soğan soyarken:
• Soğanın gözlerinizi yakmamasını istiyorsanız üzerine sirke döküp birkaç dakika beklettikten sonra soyun.

Lezzetli pilav pişirmek için:
• Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin pilavın pişirme suyuna eklenen sıvı yağ pirinçlerin yapışmasını engeller pilav tane tane olur.

Lezzetli zeytinyağlılar pişirmek için:
• Zeytinyağlı yemeklere bir iki adet kesme şeker atarsanız yemeğin lezzeti daha artacaktır.

Börek bekletince:
• Yapacağınız böreğin lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin. Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buz dolabında beklettiğini biliyor muydunuz.

Sarımsak kokusu için:
• Sarımsak yedikten sonra birkaç maydanoz yaprağı çiğnemek kokuyu alıyor.
Eldeki sarımsakların kokusunu gidermek için ise limon suyu ile ellerinizi ovun.

Yoğurtlu çorba pişirirken:
• Tuzu çorbaya pişirdikten sonra atınız.

Yemek pişirirken:
• Yemek pişerken sıcak suya ihtiyacınız olacağından mutfakta bir sıcak su ısıtıcı bulundurun yâda önceden ısıtın.

Kuru fasulye:
• Kuru fasulye, kuru barbunya, nohut gibi bakliyatın iyi pişmesi ve gazı çıkması için pişirmeden önce akşamdan ıslatıp bekletin ertesi gün suyunu değiştirip bir kaşık kimyon ilave edip haşlayın.

Acı patlıcan:
* Soyulmuş doğranmış patlıcanların acılığını almak için yarım saat kadar tuzlu suda bekletmeniz yeterli.

Yağlı kâğıt:
• Yağlı kâğıt yemeğin kararmasını önlemek, çabuk pişmesini sağlar.

Salata için soğan:
• Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletmenizde fayda vardır, doğrarken gözünüzü yakmaz, kolay dilimlenir görüntüsü parlak olur.

Et sert veya yumuşak olursa:
• Etlerin sertliği ya da yumuşaklığı hayvanın cinsine ve bölgesine göre değişir. Boyun, kol ve bacak bölümlerindeki etler sert olduğundan kıymada kullanılması uygun olur.
• But ve göğüs etleri orta sertlikteki etler suda pişirilir. Yumuşak olan sırt eti ise ızgara için kullanılmakta yarar vardır.

Et pişerken:
• Etler orta ve orta altı sıcaklıkta kapağı kapalı olarak pişirilmelidir. Yüksek ısıda pişirilen etlerin yüzey renginde aşırı koyulaşma olur sağlık için zararlı maddeler oluşur, Üstelik bu şekilde pişen et besin değerini kaybeder.

Domateslerin soyulması:
Domatesler yemeğe doğranmadan önce kaynar suya batırılıp kabukları soyulup çekirdekleri alınmalıdır.


Ekmeklerin saklanması:
• Ekmekler uzun süre dayanması için bir torbaya konup ağzı iyice kapayıp hava almasını önlemek için buzdolabın ana koyunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmek istiyorsanız kutunun kenarına bir miktar tuz koyup ekmeklerin geç bayatlamasını önlersiniz.

Genel:

*Çilekler:
Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp bir kaç kere hızlı sallarsanız çileklere bulaşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

*Gravyer peyniri:
Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza edini

*Süt:
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hemde kolay hazmedilir.

*Kuş Üzümü:
Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile çöpleri de düşer.

*Balık:
Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yâda kırmızı renkte olmalıdır.

*Limon kabuğu:
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını Güneşli Bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

YEMEK YAPARKEN

*Tuz:
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir. Tuz bazen sütü keser, bu nedenle beşamele ve diğer sütlü soslara kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

*Patates.
Patates pişerken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hemde daha lezzetli olur.

*Soğan:
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmamsı için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

*Mayonez
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2–3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

*Kuru bakliyat:
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

*Pilav:
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

İSTENMEYEN KOKULAR

*Soğan kokusu:
Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika ovabilirsiniz.
Soğan soymaya başlamadan önce ellerinizi sirkeye batırırsanız soğan kokusunu ellerinize bulaşmadığını göreceksiniz.

*Kaz, Ördek ve av hayvanları:
Eti ağır kokulu olanların bu kokuyu gidermeleri için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırında pişirin.

*Karnabahar:
Haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hemde kötü kokmadığını fark edeceksiniz.

*Kereviz:
Kereviz pişerken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Kerevizin kokusunu alacaktır.

*Sarımsak kokusu:
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifce nemlendirdikten sonra iyice ovalayın sabunla da iyice yıkadıktan sonra sarımsak kokusunu çıkmış olduğunu göreceksiniz.

*Balık kokusu:
Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz. Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telva balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca su ile durulayın.

Alıntı
82686484_3749748_160105.gif


Cevapla
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi